Tjena!

Jag tänkte ta en stund och prata om en av de största förändringarna som vi genomfört i kommande version 0.9, nämligen hur vi laddar och söker kontakter.

Ett problem som vi har, och alla andra som jobbar med integration mot flera system samtidigt också har, är dubbletter. ContactPad jobbar i regel mot flera kontaktkällor, vilka alla innehåller delvis samma kontakter. Nu kanske du tänker att, vem bryr sig om man får en extra träff här eller där. Det är väl naturligt när man kör parallella register. Men då har du skonats ifrån den fasansfulla odåga som är IT-Stöds interna kontaktregister. Här har vi skoningslöst matat in kontakter till höger och vänster under åren utan större betänkligheter. “Jaha, har han bytt jobb? Ja men då lägger vi upp honom på detta företag också!” eller “Ska vi inte lägga upp denna person två gånger, bara för att?” är vanligt förekommande resonemang bland oss. Ok, alternativ två är kanske inte så vanligt, men du kanske känner igen dig?

Min poäng är alltså att dubbletter inte bara förekommer hos dem som kör flera parallella kontaktregister, utan de förekommer även internt i samma register. Så hur löser man problemet?

Vi behöver naturligtvis en magisk boll som på ett obegripligt sätt tar bort alla dubbletter!

Och det är precis vad vi har skapat. Ok, den kanske inte är magisk, och ser inte direkt ut som en boll, men den tar åtminstonde hand om dubbletter. Ungefär såhär ser det ut:

Bilden visar ungefär hur kontakterna hanteras när en sökning genomförs. Innan version 0.9 hade vi haft totalt 4 träffar, men endast 2 unika. Med version 0.9 och framåt får vi istället bara två träffar, med alla underliggande data, ihopslagna under en och samma person.

Vänta här nu, namn är ju inte precis unika?

ContactPad tar mer i åtanke än bara namnet när den slår ihop dubbletter. Det måste finnas något mer som är samma för att vi ska kunna anta att det är en dublett, t.ex ett telefonnummer eller e-post adress.

Så, där har ni det. Inte så svårt som man först tänkte. Algoritmen för att känna igen dubbletter kommer naturligtvis finslipas under kommande versioner, men nu har vi en arkitektur som kan ta hand om problemet. Detta gör det också lättare för dig som vill integrera ContactPad med ditt eget system, då du inte behöver lösa dessa problem själv.

0.9 Beta är inte långt bort, bara några dagar, och jag ser fram emot att få ta emot er feedback när ni testar de nya funktionerna. Fullständig changelog kommer att publiceras i samband med betan.

Tack för mig, och glöm inte följa oss på twitter @contactpad.